fbpx

Почистване на зъбен камък , зъбна плака и полиране на зъбите

Почистване на зъбен камък , зъбна плака и полиране на зъбите

Почистване на зъбен камък, зъбна плака и полиране на зъбите.
Зъбната плака е съвкупност от микроорганизми, разположение в слюнчни протеини, полизахариди и други, прилепени върху твърдите зъбни тъкани.Слюнчния матрикс много здраво прикрепя микроорганизимите към зъба. Зъбната плака може да се премахне само по механичен начин - четки, пасти и други.Зъбната плака се дели на надвенечна и подвенечна. Надвенечната е по-твърда, здраво прилепнала и дава неестетичното жълтеене на фронталните зъби. Пълното и щателно отстраняване на зъбната плака се прави от стоматолог със помоща на абразивни пасти и специални четки. Зъбната плака се отлага върху всички зъбни повърхности, но най-вече върху труднопочистващи се места, грапави зъбни повърхности, незагладени пломби, недобре полирани корони, мостове, протези, импланти, неправилно разположени зъби в зъбната редица, изостанали корени и други.

Неправилните разположени плобми и корони във венечния джоб са иделано място за локализация на плаката. Бактериите се натрупват върху зъбните повърхности и във венечния джоб и образуват зъбната бактериална плака. Повечето заболявания на венеца и пародонта се дължат матурация на бактериалната плака. Почистването на зъбната плака влияе на бактериите, които се намират върху зъбите - тяхното количество намалява драстично. Матурацията на надвенечната плака стига до определен растеж и играе главна роля за развитието и растежа на подвенечната зъбна плака. Прикрепянето и задържането на бактериите върху зъбите и във венечния джоб се осъществява посредством сложни физико-химични механизми.

50лева
Зъбен Камък
  • Обстоен Преглед;
  • Почистване на зъбен камък с ултразвук
  • Отстраняване на зъбна плака с Air Flow и полираща паста на Kerr

Чети повече

blank

Без да се впускам в подробности в биохимичния и бактериален състав на зъбния камък, най-общо казано това е минерализирана зъбна плака. Двете неща вървят заедно ръка за ръка и от хилядолетия създават много проблеми в устната кухина. Зъбният камък също като плаката се дели на подвенечен и надвенечен. Той се образува от различни пластове, които са в различна степен на минерализация. Повърхността на зъбния камък е покрита със все още неминерализирана зъбна плака. Бактериите и техните метаболити играят главна роля в развитието на зъбният камък. Надвенечния зъбен камък се разполога над венечния ръб като цълтеникаво-кафяв кант, който се вижда във фронта и силно провокира естетиката. При пушачи е тъмно-кафяв. Най-много се натрупва около отворите на големите слюнчни жлези, в областа на долните резци и кучешки зъби и около горните молари. Надвенечният зъбен камък е с по-мека консистенция и е по-слабо прилепен към зъба. Подвенечният зъбен камък се намира във венечният джоб. Цвета му е по-тъмен - от кафяв до черен , по-силно минерализиран е и по-здраво хванат към зъба. Дългогодишните клинични проучвания показват силна връзка между зъбния камък и заболяванията на венеца и пародонта. Зъбният камък расте и се развива и е в директен контакт с гингивалните тъкани и зъбите. Той е естествено ретенционно място за натрупването на нова и нова зъбна плака.blank

Методи и средства за почистване на зъбния камък и зъбната плака
Най-общо казано, за да се намали до минимум натрупването на зъбен камък и зъбна плака, трябва да се направи една идеална санация на устната кухина. На достъпен език казано да се обтурират всички кариеси, идеално да се загладят съществуващите вече плобми, мостовете и короните трябва да бъдат изработени много точно и прецизно в шиечната област и да имат перфектно полирани страни и повърхности.

Заглаждане и лечение на кленовидните дефекти в шийките на зъбите, ако има такива. Естракция на всички изостанали корени, ортоднонтско лечение на ротирани и изкривени зъби, неправилна захапка и други ортодонтски аномалии. Идеална хигиена на снемаемите зъбни протези. Много пациенти подценяват този проблем. Смятат премахването на зъбен камък и зъбна плака за много лесна, бърза и не изискваща достатъчно умения манипулация. Повярвайте ми, лъжат се.

Почистването на зъбния камък може да се извърши с ръчни инструменти - кюрети, сърповидни инструменти, пили, длета и други. Кюретите, които са няколко основни вида са предназначени за отделните групи зъби. Например за цялото съзъбие, кюретите на Gracey - са 14 инструмента ( 7 чифта огледални образи) . Те имат най-широко приложение в ежедневната практика. Със кюретите се почиства основно подвенечния зъбен камък, кюретира се венечния джоб и се заглажда кореновата повърхност под шийката на зъба. Работата с кюретите на Gracey изисква голяма прецизност, търпение и точно спазване на отделните инструменти за определената група зъби. Няма универсалана кюрета, която идеално да почисти подвенечният зъбен камък от всички зъби в съзъбието. Сърповидните инструменти се използват много често в стоматологичната практика. Работната част на тези инструменти е сърповидно извите, те са няколко вида и с тях основно се отстранява надвенечния зъбен камък. Има инструменти, на които работната част е като мотика, пила, длето и други.

Добре е преди почистването на зъбния камък и зъбната плака, зоната, която ще се работи да се обтрие с кисловодна вода и да се тушира с 5% йодова тинктура. Почистването на зъбния камък може да се извърши с обратен наконечник с водно охлаждане и специални, предназначени само за това борчета - диамантени, твърдосплавни, с различна форма на работната си част в зависимост от това с каква група зъби работим.
Производители предлагат достатъчно голям набор от такива борчета. Много използвани в стоматологичната практика са ултразвуковите инструменти (скайлери). При тези инструменти работният накрайник трепти с ултразвукова чистота. Накрайниците са изработени от твърда метална сплав. Различните производители предлагат различни ултразвукови апарати със различен начин на работа и различни по форма и фиксация накрайници. Непрекъснато на пазара излизат все по-нови и по-усъвършенствание ултразвукови апарати с много разнообразни и функционални накрайници.

Зъбната плака може да бъде отстранена с водно-въздушен шпрей. Това се извършва със специален апарат или инструмент, който се навина на мястото на турбината. Водовъздушната струя изстрелва под налягане ароматизиран натриев бикарбонат под ъгъл 45 градуса от 1 сантиметър разстояние. Резултатите при правилно проведена манипулация са много добри.
Отлични резултати в отстраняването на зъбната плака дава работата с абразивни пасти и специални четки за обратен наконечник. При всички случаи след отстраняване на зъбния камък и зъбната плака, трябва да се полират с гумички зъбните повърхности, за да станат достатъчно гладки и без ретенционни места. Аз съм от старата генерация зъболекари - приемам новостите, но и не забравям класическите доказани методи.

Поради тази причина първо почиствам зъбният камък на ръка предимно със сърповирен инструмент и кюрета. След това отстранявам по-високо разпожения зъбен камък с ултразвуков скайлер. Зъбната плака отстранявам и по-двата горепосочени начина като по-често изпозлвам абразивната паста на Kerr и специални четки. Винаги много внимателно заглаждам зъбите с различни по абразивност гуми. Често изпозлвам и ароматизирания натриев бикарбонат с водно въздушната струя. Тази процедура при мен струва 50 лева.
Искам да напомня на пациянтите, че парадонталния кюретаж с кюретите на Gracey, се изпозлва само, когато има увреден пародонт. Това е една много отговорна, бавна и прецизна манипулация. За да има ефект, трябва да се изпозлват всичките 7 комплекта кюрети като се кюретира коренотовата повърхност, дъното на парадонталния джоб и меката стена на венечния джоб. При пациенти без парадонтално заболяване това не се налага. Почистването на зъбният камък и зъбния налеп при тях се прави по класически методи без да се налага парадонтален кюретаж.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH