fbpx

Коронки

Коронки

Моделно Лята Коронка (в дъвкателната невидима област) - без пластмаса - 20 години гаранция50 - 60 лева
Моделно Лята Коронка с пластмаса - 10 години гаранция50 - 60 лева
Металокерамична коронка - 10 години гаранция100-120 лева
Керамична Коронка150 лева
Циркониева коронка - Гаранция 10 години320-350 лева

Единични Коронки

 

Единичните коронки са известни в стоматологията от много години и продължават да заемат много важно място в лечението на твърдите зъбни тъкани. Ще се концентрирам върху това, какви единични коронки мога да изработя аз на моите пациенти, като откровено наблегна на плюсовете и минусите на всеки отделен вид.

 

Единични коронки се използват в няколко основни случаи:

 

Когато короните на зъбите са силно нарушени, има наличие на няколко обтурации, липсва голяма част от емайла и новите пломби лесно падат или се чупят по ръбовете.

 

Има наличие на физиологично или патологично абразио. Захапката става ниска и трябва да се повдигне с единични коронки при кариес нерезистентно съзъбие.

(nasko snimka)

По естетически съображения фронталното съзъбие се облича с корони с цел по-красива усмивка.

 

В момента в обикновената стоматологична ежедневна практика се използват няколко вида коронки (не се отнася за временните провизорни коронки).

 

  1. Моделно лята коронка със или без пластмаса във вестибуларната (видима) област;
  2. Металокерамична коронка;
  3. Изцяло керамична коронка без метален скелет;
  4. Циркониева коронка.

 

Да се спрем на първия вид - моделно лята коронка. Това е най-евтината и най-масова коронка в България. При мен тя струва в порядъка от 60 лева. В дългогодишната си практика съм сложил и продължавам да слагам много такива коронки във всички области на съзъбието.  Положителните страни на тази коронка са нейната цена и общодостъпност. Изцяло металната лята коронка, която се използва основно при дъвкателни зъби в края на зъбната редица (по естетически съображения), е изключително здрава и функционална. На такава добре изработена изцяло метална коронка аз спокойно давам 25 годишна гаранция, ако зъбът издържи и венецът не се отдръпне и оголи коронката.

Има много пациенти, на които съм поставил такива коронки в периода от 1983 до 1993 година, когато бях по разпределение, и те продължават да седят в устите им. По онова време работих по разпределение в района на град Средец, Бургаска област, и редовно минавам лятото да видя старите си пациенти и с голяма радост и гордост установявам, че много от нещата, които съм правил в устите им, все още работят.

 

Във фронта тези лети коронки се изработват с пластмаса във видимата област за една добра естетика. Преди появата на металокерамичните корони почти всички възстановявания във фронта се правеха основно с такива коронки. Друга положителна страна на тези коронки е това, че зъбът не изисква голямо изпиляване - то може да бъде по-щадящо! Вестибуларно при бленд короните (с пластмаса) при фронталните зъби се налага малко повече да се изпили, за да има място за пластмасата - от 1мм до 1,5мм зъбна тъкан.  

Отрицателни страни - най-основният недостатък на тези лети коронки е естетиката. Проблемите произтичат основно във фронта. С минаване на годините пластмасата във видимата област променя цвета си. Естествено, това се случва, по мое наблюдение, едва след 10-ата година. Четката и пастата за зъби захабяват и изтъняват пластмасата пак след горепосочения период. При по-широко отваряне на устата метала, който заема ⅔ от бленд короната, се вижда!

 

С моя зъботехник (един изключителен професионалист) се стараем, доколкото можем да намалим тези естетични неблагополучия, като увеличим количеството на пластмасата и на някои места, които позволяват да заменим металния ръб с пластмасов. Където е възможно, правим компромис с класическия начин на изработка с цел да подобрим максимално естетиката и трябва определено да заява след толкова много поставени корони, че успяваме.

 

Моето безпристрастно мнение за тези моделно лети корони със или без пластмаса е следното: изцяло металните коронки в дисталната (задната) част на съзъбието са много здрави, издръжливи и функционални. Металът трудно се вижда толкова назад в устата и, като сложим ниската цена, са определено едно много добро решение за хора, при които естетиката не е водеща.

 

Коронките във фронталната област с пластмаса решават функционалните проблеми изцяло, но естетиката куца. Във фронта е редно да се търсят други решения, особено при по-млади и в творческа възраст хора.

 

Ако обаче финансовата и функционалната страна на въпроса са водещи, то тогава възстановяванията във фронта с бленд корони е едно много добро решение.

Металокерамични корони

Положителни страни:

 

В много голяма степен решават всички естетични проблеми. Добре направената металокерамична коронка е красива, изящна, много добре се слива с цвета и формата на останалите зъби, има отлична функционална издръжливост, тя не променя цвета си. Изработва се в три преливащи се цвята - най-тъмна във шийката, малко по-светла в средната част и сравнителна транспарентен още по-светъл режещ ръб. Това оцветяване в най-голяма степен копира действителния цвят на човешките зъби. Ако съпоставим естетика, функция и цена - при мен от 100лв до 120лв. За фронталните зъби това е много добро решение - подчертавам на тази цена.

Отрицателни страни:

Основен недостатък на тези корони е необходимостта от по-голямо изпиляване на зъба и загубата на значителна част от твърдите зъбни тъкани. Ако се изработва по всички правила, тази коронка в дъвкателната част на задните зъби трябва да се отнеме 1.5мм - 2мм зъбна тъкан. Ако зъбът е жив, това е сериозно натоварване за него. Изпиляването се извършва под упойка и под обилна водна баня. За девитализираните (мъртви) зъби това също е много сериозно предизвикателство - не трябва в никакъв случай да бъде прегряван при пиленето зъбът. Масово се допускат грешки при планирането на такива корони в областта на дъвкателните зъби  при напреднало абразио, плътна захапка с малки къси зъби. В стремежа си да удовлетворим естетическите изисквания при плътна захапка и къси малки живи зъби, ние, за да щадим зъба, го изпиляваме по-малко от нужното. Няма ги необходимите 1,5мм-2мм до антагонистите, за да може зъботехникът да моделира металният скелет и отгоре да постави необходимата дебелина на керамиката. Ще ви предскажа резултата - керамичната обвивка, която поради липса на място е по-тънка, се фрактурира и начупва. Коронката става грапава, с остри ръбове и много по-грозна от изцяло металните моделно лети корони. Възстановяването на тези участъци е много трудно и в някои случаи невъзможно. Налага се преработването на коронката, а ако е мостоносител - на цялата мостова конструкция, което губи време и най-вече пари.

Моят съвет към пациентите е много внимателно да преценяват, когато им се предлагат металокерамични възстановявания в областта на дъвкателни зъби. Във фронталната област тези проблеми общо взето са много редки. Там на преден план възниква друг основен проблем - в областа на шийката дебелината на коронката е най-тънка. Керамичната маса е много фина и тънка и в някои случаи може да прозира металният скелет отдолу. Погледнато отпред коронката сякаш има един по-тъмен сивкав кант в областта на шийката на зъба. Това определено провокира естетиката. Ако изпилим шийката с по-широк препарационен праг, това в голяма степен ще изчезне, но за сметка на това отслабваме фронталния зъб. Ако пилим без прагова граница, коронката става тънка и нежна в шийката, за да пестим зъбни тъкани и да повишим устойчивоста на зъба. На базата на дългогодишния опит и многото корони и мостове, които съм поставил, аз изпилявам вестибуларно с полупраг, като се старая едновременно да осигуря достатъчно място на зъботехника да изработи правилно шийката на коронката и същевременно да жертвам колкото се може по-малко зъбни тъкани, за да не отслабя зъба. Повярвайте ми, това не е никак лесна задача. Средностатистическият български пациент не се интересува от това, как ще пилим зъба - с праг или без праг. Той иска да получи една красива, здрава и дългофунционална корона или мост на разумна цена. Моята задача като зъболекар е максимално да удовлетворя желанията на пациента. Наблюденията ми върху много мои пациенти с керамични въстановявания показват, че антагонистите срещу тези възстановявания се образират малко по-бързо от останалото съзъбие, особено във по-напредналата възраст - керамиката е много твърда. Много спорен остава въпросът къде ще се позиционира ръба на коронката спрямо венеца. Тази полемика върви още от измислянето на короните и мостовете. На базата на дългогодишен опит аз смятам, че коронката трябва да влиза във венечни сулкус от 0.3мм до 0.5мм. По-дългата коронка има опасност да увреди венеца - получава се исхемия. Според мен венецът трябва плъно да покрие ръба на коронката, за да се предотврати развитието на шиечни кариеси под този ръб. Някои автори съветват ръба на коронката да достига ръба на венеца, без да влиза под него. Те имат своите аргументи, но аз се въздържам да препарирам зъба по този начин. Този метод общо взето се използва при кариес резистентно съзъбие и при пациенти, които имат напреднал парадонтит (парадонтоза), за да не се травмира допълнително венецът. Поставил съм коронки и мостове на много пациенти с парадонтит в различна степен. Наблюденията ми не показват, че около въпросните конструкции венецът се отдръпва по-бързо, отколкото в други участъци на съзъбието. Според мен правилно изработения и точно позициониран коронков ръб, ажустиран коректно към зъба, не дразни допълнително венеца и не е предпоставка за развитието или изострянето на парадонталните заболявания.

Циркониеви коронки

Циркониевите коронки са металокерамични коронки (циркония е метал) . Зъбът се изпилява по същия начин, както за класическата металокерамична корона. Всичко, което съм писал за металокерамичните корони - препарационна граница при шийката, форма и дълбочина на тази граница, се отнася и за циркониевата корона. Някои автори са на мнение, че зъбът в шийката трябва да се пили с по-широк праг, защото циркония не трябва да бъде толкова тънък, както обикновения метал. Други клиницисти смятат, че зъбът се препарира идентично и при двете корони.

 

Аз бих наблегнал на предимствата на циркониевата корона пред металокерамичната. Най-важното предимство се вижда при обличането на фронтални зъби. Цирконият е бял метал. По този начин металният скелет под керамичната маса е светъл и естетичен, а не сив, както при металокерамиката. Сивеенето и прозирането на метала в шийката на някои металокерамични корони във фронта не се проявява при циркония. Циркониевите корони най-пълно решават естетичните проблеми фронтално във видимата област. Акуратно изработената и добре ажустирана циркониева корона най-пълно и точно се слива със останалото съзъбие. На пациенти, които имат високи естетични изисквания, бих препоръчал фронталните възстановявания да са с циркониеви конструкции.

Недостатък на тези корони е, че са по-скъпи от металокерамичните корони. При мен - 320-350 лева на корона.

Друг проблем, който може да възникне, е, че цирконият е много твърд метал и, ако се наложи свалянето на такава корона, си е предизвикателство.

Изцяло керамични коронки

Изцяло керамичната корона не е фасета! Тя е нормална обвивна коронка, която няма метален скелет вътре. Изработена е изцяло от керамика. Много е красива, липсва сивеено по ръба, защото няма метален сив скелет, но е твърде крехка и чуплива.

Поради тази причина намира много малко приложение в обикновената стоматологична практика. Изисква изпиляването на значително количество твърди зъбни тъкани и се използва предимно за фронтални възстановявания. С навлизането на металокерамичните и циркониевите корони се използва все по-малко.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH